Filosofie

groepsdier of toch solitair? 

Onze huiskatten hebben een geweldig aanpassingsvermogen ontwikkeld tijdens de evolutie van de kat. Dat stelt ze in staat om, ogenschijnlijk probleemloos, met meerdere katten samen onder één dak te leven. Toch staan onze huiskatten na hun evolutie nog steeds heel dicht bij de natuur.  Hun oorspronkelijke voorouders leefden solitair en vormden geen sociale band met soortgenoten. 

 

 

In het wild levende katten zijn solitaire jagers.  Ook eten en slapen ze het liefst alleen.  Dit zien we nog steeds terug in onze huiskatten, zij hebben ook graag hun eigen territorium. En onbekende soortgenoten worden daarin niet getolereerd. Iedere vreemde kat in hun territorium is een bedreiging en wordt continue in de gaten gehouden. Dit geeft een zeer onbehaaglijk gevoel en veroorzaakt behoorlijk wat stress bij een kat. Als deze stress te lang aanhoudt, heeft dat ernstig invloed op het welzijn van een kat. 

De gevaren van stress

Een kat die stress ervaart, zal niet eten wat voor een kat heel gevaarlijk is. Behalve het verminderen van de weerstand (wat de kat vatbaarder maakt voor ziektes), kan leververvetting ontstaan met fatale gevolgen!  

In kattenhotel Het Catshuys proberen we de stress  zo snel mogelijk te reduceren. Want die is zonder twijfel aanwezig als een kat uit z’n eigen voorspelbare omgeving wordt gehaald. Een kat gaat pas ontspannen als hij ervaart dat er geen  bedreigingen en gevaren in de omgeving zijn. Daarom logeren onze logés niet in groepen  zoals je in kattenpensions vaak ziet, maar verblijven ze in hun eigen royale kamer.    

Voordelen eigen kamer

Een ander voordeel van het verblijf in een eigen kamer, is de individuele monitoring. Eet en drinkt je kat goed?  En komt het er ook weer op de ‘normale’ manier uit?
Het Catshuys werkt nauw samen met de dierenarts dus zien we iets verdachts, dan nemen we geen enkel risico! 

De kans op het overdragen van parasieten is nagenoeg uitgesloten want er is immers geen onderling contact. De kamers worden tijdens het verblijf gereinigd met Umonium en na het verblijf gedesinfecteerd met Virkon S. Dat is een veilig virus-, bacterie- en schimmeldodend middel speciaal voor dierverblijven.

Heb je vragen over het verblijf van je kat? Kijk dan eens in de categorie vraag – antwoord op de hotel-pagina, wellicht vind je hier het antwoord? Zo niet, neem dan gerust even contact op! 

Foto’s: Adri de Visser, natuurfotograaf

Scroll naar top