Monique
kattengedragstherapeut
Kennis CV
Nascholing Tinley: agressie naar soortgenoten en mensen en de rol van medische oorzaken.
Hoe kan je als gedragstherapeut je ervaring, kennis en observaties van het gedrag van de kat inzetten om in overleg met de dierenarts de juiste behandeling in te zetten en de eigenaar hierbij te ondersteunen?
De methodiek EMRA/ESTA kijkt niet instrumenteel naar gedragsverandering maar bewandelt deze weg via de emoties en behoeftes van de kat. Onderwerpen zijn tevens: gedragsmedicatie, de werking van de hersenen en compulsief gedrag (automutilatie – verslavingsgedrag).
Opleiding: De Kattenacademie
Onderwerpen: wetenschappelijke inzichtingen over het effect van voeding op gedrag – diverse aspecten van het aanbieden van voer a.d. kat – introductie nieuwe kat/meerkat huishouden – smaakaversie – voerpuzzels – training – emoties
Docent: Drs. Frits Lamberts, gespecialiseerd DA in kattengeneeskunde en kattengedrag.
Onderwerpen: trauma na val; parasieten verwijderen; noodverband aanleggen; omgaan met hartfalen; bewusteloos door verdrinking; hitte- wat wel en niet te doen; medicijnen ingeven; vergiftiging; kiepvenstersyndroom; vreemde voorwerpen opgegeten; urethraobstructie herkennen; handling; senioren crisis (niercrisis, obstipatie, infectiecrisis)
Tinley Academie
Onderwerpen: obesitas en anorexie; invloed van ziektes en medicijnen op de eetlust; relatie obesitas en gedrag(sproblemen); voeren van katten vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunst; voedselverrijking; praktische oplossingen voor onnatuurlijk of overmatig eetgedrag
Onderwerpen: medische oorzaken: nierfalen, blaasproblemen, voeding – gedragsproblemen: verschil uitscheidingsgedrag en markeergedrag, stress, pijn (= stress), ouderdom, leerprocessen – leren lezen van urineonderzoek – kattenbakmanagement.
Onderwerpen: differentieel diagnoses – dwangvoeding, sondevoeding, slokdarmvoeding – samenstelling en hoeveelheid sondevoeding – niet etende kat vanuit oncologisch perspectief – gedragsmatige oorzaken
Onderwerp: hoe kunnen we stress bij katten in verschillende omstandigheden zo veel mogelijk beperken/voorkomen. (multi-kat huishoudens, katten en pension/asiel, Catfriendly dierenartsenpraktijk, invloed van welbevinden eigenaar op het welzijn van de kat)
Onderwerp: spanningen in multi-kat huishoudens – gedragsveranderingen die lijken op Alzheimer – onzindelijkheid/sproeien
Vakbekwaamheidsbewijs; wettelijk verplicht voor professioneel werken met dieren (hond-kat)
Tellington TTouch® is een positieve trainingsmethode die ervan uitgaat dat er een verband is tussen lichaamshouding en gedrag. Deze methode is ontwikkeld door Linda Tellington-Jones.
Onderwerpen: (pijn bij) artrose, dementie, gehoor- en zichtvermindering en de daarbij behorende gedragsveranderingen, case-studies
Opleiding: probleemgedrag analyseren en diagnostiseren. Inzetten van passende therapie om ongewenst of abnormaal gedrag om te buigen naar acceptabel (gewenst) gedrag.
Centraal in deze lezing staat de verhouding tussen mens en kat. Speker Dr Sarah Ellis
Bewustzijn en emoties bij dieren, lezing door Estaban Rivas.
Vragen als ‘hoe werken de hersenen, waar in de hersenen bevinden zich de diverse emoties en hoe is het bewustzijn van dieren in hun specifieke soort?’ zijn behandeld in deze vrij theoretische/wetenschappelijke lezing.
Wat doet stress met katten, zowel lichamelijk als mentaal, wat kan stress veroorzaken, hoe herken je stress en welke rol kan de gedragstherapeut hierin spelen? Sprekers Sarah Heath (dierenarts, gespecialiseerd in gedrag) en Vicky Halls (Kattengedragstherapeut)
In deze cursus zijn de basisbegrippen uit de genetica (erfelijkheidsleer) behandeld zoals: chromosomen, genen, recessief en dominant. Tevens werd, m.b.t. de vachtkleur bij katten, de vererving van de kleuren zwart en rood behandeld, en alle daarvan afgeleide kleuren.
Mijn passie voor katten is ontstaan toen ik mijn eerste kat kreeg in 2002. Al snel werd ik gegrepen door deze fascinerende dieren met hun zo kenmerkende karaktereigenschappen en langzamerhand kwamen er meer katten in huis.
Sinds 2006 ben ik hobbymatig gaan fokken met mijn Ragdolls en Bengalen wat ik met ontzettend veel plezier heb gedaan. Omdat ik veel vragen kreeg van mijn klanten die ik niet altijd goed kon beantwoorden, ben ik gestart met de studie: Gedragstherapie voor katten bij Tinley. En wat valt er veel te leren! Pas tóen had ik het idee iets meer verstand van katten te krijgen maar ook kreeg ik de bevestiging dat alleen het hébben van katten niet direct betekent dat je ook verstand hebt van katten!
Ik vond het heerlijk om de hele dag de katten om me heen te hebben… het liefst wilde ik wel 10 katten van allemaal verschillende rassen maar vanwege mijn studie had ik al snel door dat de 5 katten bij mij in huis misschien toch niet zo gelukkig waren als ik dacht. Ik ging de signalen van de katten herkennen bedacht me dat een huis vol katten eigenlijk niet zou gaan werken. Dus ging ik op zoek naar een alternatief…
En zo is het idee geboren: een kattenhotel waar ik de hele dag tussen veel verschillende katten omringd zou zijn! Maar dan wel een kattenhotel dat zo veel mogelijk aansluit bij de natuurlijke behoeftes van een kat en daar past een groepsverblijf zeker niet bij!
Mijn afstudeeropdracht voor de studie kattengedrag was gericht op het onderzoek naar de mate van stress bij katten die in kattenpensions verblijven. Hiervoor heb ik diverse kattenpensions en kattenhotels bezocht waar de katten zowel in groepen verbleven als individueel gehouden werden. En hoe graag we ook zien dat onze katten ‘gezellig’ bij elkaar zitten, uit het onderzoek (en uiteraard hebben vele wetenschappers dit al veel eerder ontdekt) is duidelijk gebleken dat katten nagenoeg geen stress hebben als ze lekker op zichzelf zijn, in tegenstelling tot de katten in groepen; daar was duidelijk een hogere mate van stress zichtbaar bij de katten! En langdurige stress is zeer slecht voor katten!
Regelmatig volg ik lezingen en scholingen en probeer ik boeken en gepubliceerde artikelen over katten(gedrag) te lezen. Dat er nog heel veel te leren valt over deze boeiende dieren, is mij inmiddels wel duidelijk geworden en daarom ben ik nog lang niet uitgeleerd!
Rondleiding
Ik ben trots op ons mooie kattenhotel en dat laat ik je graag zien! Maak gerust een afspraak!
Geen tijd om langs te komen? Dan nodig ik je uit voor mijn virtuele rondleiding door het kattenhotel