Monique

kattengedragstherapeut

Kennis CV

Felcan kattendag 2023

  • Dr. Herman Egberink – overzicht FIP onderzoek 
  • Dr. Els Broens – Covid en de kat
  • Drs. Mieke Leistra – Jeuk!
  • Prof. Dr. Chris Smit – De huiskat en de weidevogels
  • Maggie Ruitenberg – Van buitenkat naar binnenkat

Webinar – e-learning
‘Overgewicht en gezond afvallen’

Een online cursus door Marilyn Bakker van Catmoneo 

Op een overtuigende wijze weet Marilyn te vertellen wat voor een kat met overgewicht de beste methode is om gezond en verantwoord af te vallen. 

Hoe gevaarlijk is overgewicht?
Wat zijn de risico’s van overgewicht?
Welke rol speelt de eigenaar bij overgewicht?
Wat zijn gezonde voedingsstoffen?
Hoe vaak geef je je kat eten?
Hoeveel calorieën mag een kat hebben per dag?

En heel belangrijk: brokjes vs natvoer;  
is natvoer nu echt een dikmaker? Of zijn het juist de brokjes….?  

Meer weten over deze leerzame cursus:

Verantwoord Afvallen voor Katten (online): https://catmoneo.plugandpay.nl/r?id=vrw23fFg

 

Multidisciplinair kattengedragssymposium: 
Katten & Voeding: wat is het beste voor de kat?’

Een lezing door drs. Liesbeth Puts (Praktijk voor kattengedrag) en Marilyn Bakker (Catmoneo) waarin zij dieper ingaan op wat vanuit gedragsmatig en biologisch aspect het beste is voor de kat.

Onderwerpen als:  het natuurlijke dieet van een kat, verantwoord afvallen, ad libitum of in porties eten, jachtgedrag, brokjes vs natvoer, voedingsstoffen in kattenvoer etc. etc., zijn aan de orde gekomen. 

Kattenkenniscentrum

Webinar:
Katten en gewrichtsklachten; wat kun je eraan doen?

  • Hoe herken je gewrichtsklachten bij katten?
  • Praktische leefstijl- en beweeg tips
  • Behandeling gewrichtsproblemen
  • Behandeling gewrichten met natuurlijke supplementen (Synopet Feli-Syn) 

Deze webinar werd gegeven door Maggie Ruitenberg en Rieneke Vlaanderen – van Laar. 

Edupet

Multidisciplinair kattengedragssymposium: 
‘De laatste levensfase van de kat’

Welke lichamelijke klachten komen er zoal voor, welke gedragsmatige en emotionele veranderingen vinden er plaats?
Welke begeleiding kunnen we bieden in het proces van levenseinde-bepaling, afscheid nemen en de rouwperiode erna?

Kattenkenniscentrum

Nascholing Tinley: agressie naar soortgenoten en mensen en de rol van medische oorzaken.

Hoe kan je als gedragstherapeut je ervaring, kennis en observaties van het gedrag van de kat inzetten om in overleg met de dierenarts de juiste behandeling in te zetten en de eigenaar hierbij te ondersteunen?

Tinley Academie

De methodiek EMRA/ESTA  kijkt niet instrumenteel naar gedragsverandering maar bewandelt deze weg via de emoties en behoeftes van de kat. Onderwerpen zijn tevens: gedragsmedicatie, de werking van de hersenen en compulsief gedrag (automutilatie – verslavingsgedrag).
Opleiding: De Kattenacademie

Onderwerpen:  wetenschappelijke inzichtingen over het effect van voeding op gedrag – diverse aspecten van het aanbieden van voer a.d. kat – introductie nieuwe kat/meerkat huishouden – smaakaversie – voerpuzzels – training – emoties

Kattencampus

Docent: Drs. Frits Lamberts,  gespecialiseerd DA in kattengeneeskunde en kattengedrag.

Onderwerpen:  trauma na val; parasieten verwijderen; noodverband aanleggen; omgaan met hartfalen; bewusteloos door verdrinking; hitte- wat wel en niet te doen; medicijnen ingeven; vergiftiging; kiepvenstersyndroom; vreemde voorwerpen opgegeten; urethraobstructie herkennen; handling; senioren crisis (niercrisis, obstipatie, infectiecrisis)
Tinley Academie

Onderwerpen:  obesitas en anorexie; invloed van ziektes en medicijnen op de eetlust; relatie obesitas en gedrag(sproblemen); voeren van katten vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunst; voedselverrijking;  praktische oplossingen voor onnatuurlijk of overmatig eetgedrag

Kattenkenniscentrum

Onderwerpen:  medische oorzaken: nierfalen, blaasproblemen, voeding – gedragsproblemen: verschil uitscheidingsgedrag en markeergedrag, stress, pijn (= stress), ouderdom, leerprocessen – leren lezen van urineonderzoek – kattenbakmanagement.

Tinley academie

Onderwerpen:  differentieel diagnoses – dwangvoeding, sondevoeding, slokdarmvoeding – samenstelling en hoeveelheid sondevoeding – niet etende kat vanuit oncologisch perspectief –  gedragsmatige oorzaken

Stichting Felcan

Onderwerp: hoe kunnen we stress bij katten in verschillende omstandigheden zo veel mogelijk beperken/voorkomen. (multi-kat huishoudens, katten en pension/asiel, Catfriendly dierenartsenpraktijk, invloed van welbevinden eigenaar op het welzijn van de kat) 

Kattensymposium 2018

Onderwerp: spanningen in multi-kat huishoudens – gedragsveranderingen die lijken op Alzheimer – onzindelijkheid/sproeien

Kattencollege

Vakbekwaamheidsbewijs; wettelijk verplicht voor professioneel werken met dieren (hond-kat)

Groenhorst Barneveld

Tellington TTouch® is een positieve trainingsmethode die ervan uitgaat dat er een verband is tussen lichaamshouding en gedrag. Deze methode is ontwikkeld door Linda Tellington-Jones.

TTouch4animals

Onderwerpen:  (pijn bij) artrose, dementie, gehoor- en zichtvermindering en de daarbij behorende gedragsveranderingen, case-studies

De Kattenacademie

 

Opleiding: probleemgedrag analyseren en diagnostiseren. Inzetten van passende therapie om ongewenst of abnormaal gedrag om te buigen naar acceptabel (gewenst) gedrag. 

Tinley academie

Centraal in deze lezing staat de verhouding tussen mens en kat. Speker Dr Sarah Ellis 

Catcetera

Bewustzijn en emoties bij dieren, lezing door Estaban Rivas.
Vragen als ‘hoe werken de hersenen, waar in de hersenen bevinden zich de diverse emoties en hoe is het bewustzijn van dieren in hun specifieke soort?’ zijn behandeld in deze vrij theoretische/wetenschappelijke lezing.

IDFW

Wat doet stress met katten, zowel lichamelijk als mentaal, wat kan stress veroorzaken, hoe herken je stress en welke rol kan de gedragstherapeut hierin spelen? Sprekers Sarah Heath (dierenarts, gespecialiseerd in gedrag) en Vicky Halls (Kattengedragstherapeut)

Catcetera

In deze cursus  zijn de basisbegrippen uit de genetica (erfelijkheidsleer) behandeld zoals: chromosomen, genen, recessief en dominant. Tevens werd, m.b.t. de vachtkleur bij katten,  de vererving van de kleuren zwart en rood behandeld, en alle daarvan afgeleide kleuren.

NOK

filosofie

Mijn passie voor katten is ontstaan toen ik in 2002 mijn eerste kat kreeg. Al snel werd ik gegrepen door hun zo kenmerkende gedrag en langzamerhand kwamen er meer katten in huis…

Tussen 2006 en 2014 heb ik hobbymatig gefokt met mijn Ragdolls en Bengalen. Die kleine kittens zijn zó onweerstaanbaar!
Ik kreeg veel vragen van mijn klanten die ik niet altijd goed kon beantwoorden en daarom besloot ik mijn kennis te verbreden. De keuze voor de studie Gedragstherapie voor katten bij Tinley was snel gemaakt. En wat valt er veel te leren! Pas tóen had ik het idee iets meer verstand van katten te krijgen. En ook kreeg ik de bevestiging dat het hébben van katten niet automatisch betekent dat je er ook verstand van hebt! 

Hoe het begon

Ik vond het heerlijk om de hele dag katten en kittens om me heen te hebben… het liefst wilde ik wel 10 verschillende rassen!  Maar vanwege mijn studie had ik al snel door dat de 5 katten bij mij in huis misschien toch niet zo gelukkig waren als ik dacht. Dus ging ik op zoek naar een alternatief…  

En zo is het idee geboren: een kattenhotel waar ik de hele dag tussen veel verschillende katten omringd zou zijn! Maar dan wel een kattenhotel dat zo veel mogelijk aansluit bij de natuurlijke behoeftes van een kat. Dus geen groepshuisvesting maar individuele verblijven.  

Minder stress bij individuele huisvesting

Mijn afstudeeropdracht was, hoe kan het ook anders, gericht op de mate van stress bij katten die in kattenpensions verblijven. Hiervoor heb ik diverse kattenpensions en kattenhotels bezocht waar de katten zowel in groepen als individueel gehouden werden. En hoe graag we ook zien dat onze katten ‘gezellig’  bij elkaar zitten, uit het onderzoek is duidelijk gebleken dat katten nagenoeg geen stress hebben als ze lekker op zichzelf zijn, in tegenstelling tot de katten in groepen; daar was duidelijk een hogere mate van stress zichtbaar! En langdurige stress is zeer slecht voor katten! 

Bron: onbekend

Regelmatig volg ik lezingen en scholingen en probeer ik boeken en gepubliceerde artikelen over katten(gedrag) te lezen.  Dat er nog heel veel te leren valt over onze huistijgers is mij inmiddels wel duidelijk, ik ben nog lang niet uitgeleerd!

Rondleiding

 Ik ben trots op ons mooie kattenhotel en dat laat ik je graag zien! Maak gerust een afspraak! 

Geen tijd om langs te komen? Dan nodig ik je uit voor mijn virtuele rondleiding door het kattenhotel

Rondleiding

 Ik ben trots op ons mooie kattenhotel en dat laat ik je graag zien! Maak gerust een afspraak voor een rondleiding! 

Geen tijd om langs te komen? Dan nodig ik je uit voor mijn virtuele rondleiding door het kattenhotel

Scroll naar boven